Perussuomalaiset Nuoret

bannerpsnuoret
Pääsivu > Saksasta löytyy vihdoin vaihtoehto

Saksasta löytyy vihdoin vaihtoehto

AfD

Teksti: Sakari Linden

Eurokriisin tyrskyissä kaikkein tyynimmissä vesissä seilannut Saksa koki keväällä 2013 järkytyksen, kun Euroopan unionin yhä syvenevää yhdentymistä ajavat valtapuolueet saivat haastajan. Vaihtoehto Saksalle –puolue (Alternative für Deutschland) veti huomion itseensä ilmoittamalla, että sen tavoitteena on euroalueen hallittu alasajo ja paluu kansallisiin valuuttoihin. Viime aikoina yhden asian puolueena aloittanut Vaihtoehto Saksalle on tehnyt uuden aluevaltauksen ajamalla Saksaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Eurokriisistä on muodostunut viime vuosina Euroopan unionin normaali olotila. Osana sitä valtioita on ajautunut konkurssin partaalle ja satojen miljardien eurojen tukipaketteja on kasattu suurten pankkien kaatumisen estämiseksi. Saksan teollisuuden vienti kuitenkin vetää, sen valtiontalous on tasapainossa ja työttömyys pysynyt matalana. Saksaa on syytetty jopa liiallisen taloudellisen ylijäämän keräämisestä, mikä ei hyödytä ongelmissa olevia alijäämämaita.

Saksalla siis tuntuu menevän kaikin puolin hyvin. Sen vuoksi onkin yllättävää, että sieltä on noussut maan pitkään hallinneita valtapuolueita haastamaan uusi puolue, joka aitoa muutosta EU-politiikkaan.

Selvät sävelet euroalueen tulevaisuudesta

Alternative für Deutschlandin perustajajäsen ja puolueen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valitun Bernd Lucken mukaan mukaan euro tuhoaa Euroopan repimällä sen kahtia taloudellisesti epäonnistuneeseen etelään ja paremmin onnistuneeseen Keski- ja Pohjois-Eurooppaan. Hänen mukaansa euroalueen pohjoisosa hyötyy eteläosan ahdingosta, koska raha virtaa eteläisestä Euroopasta taloudellisesti vahvempiin valtioihin. Lucken mukaan Euroopan unionin poliittiset jännitteet johtuvat juuri siitä, että euroalueen pohjoisten maiden talous kohentuu eteläisten maiden kustannuksella.

AfD:n mukaan euroalueesta on jo muodostunut tulonsiirtounioni, josta valtiot eivät pääse irti niin kauan kuin ne pysyvät eurossa. Puolue ajaakin kansallisten valuuttojen käyttöönottoa vaihe vaiheelta. Tarkoituksena on, että eteläisen Euroopan maat jättävät euron ensin, ja sitten loput euroalueen maat hajotetaan pienempiin valuutta-alueisiin tai maihin, joista jokaisella on oma kansallinen valuutta.

Alternative für Deutschlandin vahva totutuista valtapuolueista eroava retoriikka herätti heti vastareaktion. Saksan liittokansleri Angela Merkelin puolue Kristillisdemokraatit onkin kutsunut AfD:tä pelonlietsojiksi ja populisteiksi. Hyökkäykset eivät jääneet myöskään vain sanalliselle tasolle. Joukko veitsin ja kyynel- ja pippurikaasupulloin varustautuneita huppupäisiä miehiä hyökkäsi elokuussa 2013 AfD:n kannattajia ja puheenjohtaja Luckea vastaan Bremenissä pidetyssä vaalitilaisuudessa. Yksi puolueen kampanjatyöntekijä loukkaantui veitseniskusta ja useat saivat kaasuista hengitysvaikeuksia.

AfD:n nousu onkin ollut kova paikka Saksassa juuri maan historian ja saksalaisista yhä löytyvän toisesta maailmansodasta johtuvan syyllisyydentunteen vuoksi. Yhteentörmäystä aikaisempaan vaihtoehdottomampaan poliittiseen todellisuuteen on kuitenkin pehmentänyt puolueen imago, joka on hyvin akateeminen. Puoluetta tukevatkin monet professorit ja yrittäjät. Puheenjohtaja Lucke on itsekin taloustieteen professori.

Toisen maailmansodan aaveiden vuoksi AfD on joutunut varjelemaan mainettaan monin tavoin. Puolueen on pelätty vetävän puoleensa äärioikeistoa ja uusnatseja, minkä vuoksi puheenjohtaja Luckelta onkin perätty aktiivisia toimia uusnatsien torjumiseksi. Lucken mukaan on kuitenkin vanhojen puolueiden propagandaa.

– Totta kai vanhat puolueet yrittävät halventaa meitä, ja esittää meidät äänestäjille jotenkin vastuuttomina. He tekevät niin, koska pelkäävät menettävänsä meille ääniä, Lucke sanoi Business Insider –lehden haastattelussa maaliskuussa 2013.

Perussuomalaisten kanssa kimppaan

Bernd Lucke sanoi Ylen elokuussa tekemässä haastattelussa kadehtivansa perussuomalaisten kannatusta Suomessa. Saksan syyskuun liittopäivävaalien tuloksellaan, 4,7 prosenttia annetuista äänistä, AfD:llä on vielä kirittävää Perussuomalaisiin nähden. Tulos jäi täpärästi vaalien äänikynnyksestä eikä se siten riittänyt yhteenkään edustajapaikkaan liittopäivillä. Puolueelta on kuitenkin odotettavissa tulevaisuudessa enemmän.

AfD sai Euroopan parlamentin vaaleissa seitsemän edustajaa ja liittyi Perussuomalaisten kanssa ECR-ryhmään. Se oli suuri askel eteenpäin nuorelle puolueelle ja merkittävä asia myös koko EU-kriittisen liikkeen kannalta.

Saksan politiikan suurena haasteena puolueella on kuitenkin saada monipuolistettua poliittisia tavoitteitaan. Keskeisenä aiheena lienee maahanmuutto, sillä Bernd Lucke on jo puhunut tarpeesta luoda Saksaan maahanmuuttolaki, joka perustuu maahanmuuttajien pätevyyteen ja kotiutumisvalmiuteen ja joka estää sosiaaliturvajärjestelmään kohdistuvan hyväksikäytön.

Nähtäväksi jää, miten hysteerisesti Saksassa tulevaisuudessa suhtaudutaan AfD:n pyrkimyksiin kasvaa. Nähtäväksi jää myös, ovatko Saksa ja Eurooppa valmiit puolueen viitoittamalle vaihtoehtoiselle tielle.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Rahvas-lehdessä 1-2/2014