Perussuomalaiset Nuoret

bannerpsnuoret
Pääsivu > Töissä Arkadianmäellä

Töissä Arkadianmäellä

jenna_simula

Teksti: Jenna Simula

 

Puhelin soi. Edustaja Immonen ilmoittaa tarvitsevansa seuraaville viikoille lentoja sekä junalippuja. Kirjaan ne ylös ja alan selvitellä lentoaikatauluja. Kun sopiville lennoille on matkatoimistosta hankittu liput, jatkan uutisten selaamista ja valtiopäivätoimien valmistelua. Vastaan päivän aikana äänestäjien ja toimittajien puheluihin ja valmistelen Immosen minulle antamia kirjallisia kysymyksiä.

Aloitin avustajan työn Olli Immosen (ps) noustua eduskuntaan huhtikuun 2011 vaaleissa. Olin valmistumassa liiketalouden tradenomiksi ammattikorkeakoulusta, joten otin työn avustajana mielelläni vastaan. Aika nopeasti huomasin, miten hyvin tradenomin koulutuksesta saatu oppi sopii avustajan työhön.

Jokainen päivä kansanedustajan avustajan työssä on erilainen. Työ politiikan kulisseissa on antoisaa ja aivan täydellinen näköalapaikka yhteiskunnan asioihin. Vaihtelevuus on virkistävää, toisina päivinä puhelin soi useita kertoja päivän aikana ja saatan tavata mielenkiintoisia uusia ihmisiä kymmenittäin, kun toisina päivinä voi valmistella puheita, lakialoitteita tai kirjallisia kysymyksiä kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa.

Olemme messuilla keskustelemassa ihmisten kanssa politiikasta. Immonen ja minä saamme kutsun tulla tutustumaan ampumaharrastajien ja metsästäjien toimintaan, sekä keskustelemaan aselaista ja muista heihin liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Pari viikkoa myöhemmin menemme ampumaradalle kokeilemaan erilaisia aseita ja keskustelemaan asioista harrastajien kanssa. Jälleen uusi, mahtava kokemus, jota ilman tätä työtä tuskin olisin päässyt kokemaan.

Yli puolet avustajista on korkeasti koulutettuja, mutta jokaisen osaamisen painotus vaihtelee. Yleisestä harhaluulosta poiketen avustajat eivät kuitenkaan ole pelkkiä sihteereitä, vaan asiantuntijoita. Esimerkiksi perussuomalaisten avustajajoukosta löytyy mielettömän paljon erilaisia taustoja, koulutusta ja osaamista. Myös avustajien toimenkuvat vaihtelevat paljon: osa käsittelee edustajien postit, sähköpostit ja huolehtii kalenterin ylläpitämisestä, toiset valmistelevat lakialoitteita ja seuraavat valiokuntien työskentelyä ja avustavat myös niihin liittyvissä asioissa. Avustajat eivät kuitenkaan lennä maailmalla edustajien valiokuntamatkoilla mukana, vaan hoitavat asioita kotimaassa, joko Helsingissä tai maakunta-avustajien, kuten minun, tapauksessa kansanedustajan vaalipiirissä.

Päivä alkaa vaihtua illan puolelle, kun menen keittämään vielä kupin teetä pikkuparlamentin keittiöön ennen suuntaamista Pukinmäestä vuokraamaani kimppakämppään. Jo kaukaa kuulen akustisen kitaran soittoa. Edustaja Vähämäki ja muutama avustaja ovat kerääntyneet keittiöön vaihtamaan päivän kuulumisia.

Viime aikoina avustajien palkkaus on aiheuttanut melkoisesti keskustelua. Yleensä ottaen avustajien asema eduskunnassa on erilainen kuin virkamiehillä ja palkkataso alempi kuin esimerkiksi toimistosihteereillä. Avustaja on kuitenkin tärkeä henkilö kansanedustajien työn hoitamisen apuna. Moni kuvittelee palkan olevan useita tuhansia euroja, mutta todellisuudessa se on 2359 euroa kuukaudessa. Palkkauksen suurimpana ongelmana on, ettei se houkuttele korkeakoulutettuja, eivätkä he helposti jää kovin pitkäksi aikaa työhön, josta saatava palkka ei vastaa työn vaatimustasoa. Avustajan työssä kuitenkin näkee ja oppii paljon eduskunnan toiminnasta ja moni avustaja on myös itse ehdolla eduskuntaan nähtyään, millaista työ kansanedustajana on.

Lennän Helsinkiin järjestelemään asioita eduskuntaan. Immonen on kutsunut vieraaksi Suomen Sisun jäseniä ja järjestän heille opastetun kierroksen eduskuntatalossa. Tämän jälkeen kahvittelemme ja kansanedustajat tulevat tapaamaan sisulaisia. Vieraat ovat otettuja päästessään kiertämään eduskuntatalon sekä keskustelemaan kasvotusten kansanedustajien kanssa. Positiivinen palaute lämmittää mieltä.

Kaikkein parasta työssäni on jatkuva uuden oppiminen, mahtavat kollegat ja kansanedustajat sekä se, että saa olla tekemässä työtä perussuomalaisen aatteen eteen. En tällä hetkellä osaisi kuvitella olevani missään muussa työssä, niin paljon avustajan työ antaa uusia kokemuksia ja näköaloja politiikkaan.

Rohkaisen jokaista avustajan työstä kiinnostunutta perussuomalaista nuorta olemaan seuraavien vaalien alla valppaana ja lähettämään hakemuskirjeitä CV:n kera ehdokkaille sekä vaalien toimituksen jälkeen valituille kansanedustajille. Mikään muu ei anna niin monipuolista politiikan oppikoulua, kuin toimiminen kansanedustajan avustajana.

(Kirjoitus on julkaistu Rahvas-lehdessä 4/2013)