Perussuomalaiset Nuoret

bannerpsnuoret
Pääsivu > Vaalit

Vaalit

Korkeakoulujen edustajistovaalit

EDUSTAJISTO-VAALIT

Kuntavaalit 2017 tulevat – olet valmis!

patu

Suomessa on 313 kuntaa, joista jokaisessa tarvitaan nuoria ja järkeviä päättäjiä. Sinä voit olla yksi heistä. Kuntavaaliehdokkuuteen ei tarvita maisterin papereita tai ydinfysiikan osaamista. Tarvitaan vain halu tehdä hyviä päätöksiä kuntalaisten eduksi.

Tämä on Perussuomalaiset Nuorten virallinen kuntavaalisivu. Tänne päivittyy tietoja kuntavaaliehdokkaaksi hakemisesta, kampanjointivinkeistä ja ajankohtaisista vaaliasioista. Alkuvuonna 2017 julkaisemme myös järjestön virallisen kuntavaaliohjelman.

LÄHDE EHDOLLE


Kuusi kysymystä kuntavaaleista

1. Mitkä ihmeen kuntavaalit? Mitä niissä valitaan?

Kuntavaaleissa jokainen Suomen kunta valitsee itsellensä kunnan- tai kaupunginvaltuuston, joka koostuu kunnan asukaslukuun suhteutetusta määrästä valtuutettuja. Pienimmillään valtuustojen koko voi olla toistakymmentä valtuutettua, suurimmillaan yli sata. Näistä valtuustopaikoista kilpailevat eri puolueet ja valitsijayhdistykset keskenään. Kuntavaaleissa jokaisella täysikäisellä kuntalaisella on käytössään yksi ääni, jonka hän antaa mielestään parhaalle ehdokkaalle. Ääni menee paitsi yhdelle henkilölle, myös puolueen pottiin. Näin ollen jokaisen saamat äänet hyödyttävät myös koko puoluetta. Pottien perusteella määräytyvät valtuuston voimasuhteet eli valtuutettujen määrät – käytännössä siis se, päättävätkö asioista viherhipit vai järkipersut.

2. Mitä jos en pääse valtuutetuksi? Onko mitään järkeä olla ehdolla?

Kuntavaaleissa on jaossa valtuustopaikkojen lisäksi monia muita tärkeitä vastuutehtäviä. Valtuutetun pesti on vain yksi niistä. Vaikket pääsisi valtuustoon (ja hei, saatat hyvin päästä!), tärkeitä luottamustehtäviä on jaossa mm. varavaltuutetuiksi, lautakuntiin, johtokuntiin, jaostoihin ja lautamiehiksi. Näitä paikkoja annetaan vaalien jälkeen niille, jotka ovat olleet ehdokkaina listalla. Todennäköisesti pääset joka tapauksessa tekemään päätöksiä, ja lisäksi jokainen saamasi ääni on auttanut puoluetta vaaleissa.

3. Pitääkö mun olla valtiotieteiden maisteri tai tietää tästä tosi paljon?

Ei todellakaan pidä, vaan tekemällä oppii. Kunnanvaltuustoissa, kuten kunnassakin, pitää olla runsaasti eri alojen edustajia. Voit olla rakennusmies, opettaja, maalari, kampaaja, opiskelija, työtön, lääkäri, autonkuljettaja tai aivan mitä tahansa, sillä kunnanvaltuutettujen kohdalla eniten ratkaisee tahto, maalaisjärki ja suoraselkäisyys. Sellaisia nuoria valtuutettuja tarvitaan, jotka osaavat omasta ammatistaan ja näkökulmastaan käsin parantaa kuntalaisten asemaa.

4. Kuluuko kampanjointiin huimasti rahaa?

Ei missään nimessä, ellet niin itse tahdo. Monet ehdokkaat ovat liikkeellä lähes nollabudjetilla, ja somen aikakaudella mainostaminen on halvempaa kuin koskaan aikaisemmin. Etenkin pienissä kunnissa riittävän määrän ääniä voi saada jo omasta kaveripiiristään tai työpaikaltaan. Suurissa kunnissa joukossa on voimaa, eli suurella listalla saat näkyvyyttä yhdessä muiden puolueen ehdokkaiden kanssa.

5. Eikö ne kaikki vanhat valtuutetut ole paljon mua osaavampia?

Usko pois, kunnista löytyy tällä hetkellä pöpejä valtuutettuja vaikka millä mitalla. Mikä pahempaa, kuntiin on myös pesiytynyt hyväveliverkostoja ja suhmuroijia. Sinä ja muut nuoret olisitte varmasti tuhat kertaa parempia päättäjiä. Jotenkin tämä kuntien kepulointi on lopetettava, ja siihen auttaa vain uusien ja nuorten ihmisten asettuminen ehdolle. Kunnissa on jo aikakin tehdä kunnollinen sukupolvenvaihdos!

6. Onko ehdolle lähteminen vaikeaa? Täytyykö mun tuntea joku tyyppi entuudestaan?

Ei. Ehdokkaaksi asettaa virallisesti aina puolueen paikallisyhdistys, mutta vaikket tuntisi sieltä ketään, ei hätää! Paikallisyhdistykset etsivät ehdokkaita, siis myös sinua, juuri tällä hetkellä ja ottavat varmasti innoissaan vastaan kaikki hakemukset. Jäljempänä ovat tarkat ohjeet ehdokkaaksi lähtemisestä – ja kuten huomaat, ne eivät ole kovin vaikeat. :)


Näin asetun ehdolle

Ehdokkaaksi asettumiseen on monta tapaa, mutta niiden kaikkien ytimessä on yhteyden ottaminen puolueen paikallisyhdistykseen.

Tapa 1:
1. Mene osoitteeseen: https://ehdolle.perussuomalaiset.fi/
2. Klikkaa “Haluan, että minuun otetaan yhteyttä” ja täytä tietosi. (Jos sinulla on jo PS-tunnukset, voit myös ilmoittautua niillä nappulasta “ilmoittaudu itse”.)
3. Lähetä lomake – sinuun otetaan pian yhteyttä!
4. Jos olet malttamaton, lähetä myös erillinen viesti kuntasi paikallisyhdistyksen johdolle. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.perussuomalaiset.fi/yhteystiedot/piiriyhdistykset/

Tapa 2: Ota suoraan yhteyttä paikallisyhdistyksen puheenjohtajaan sähköpostilla, puhelimella tai vaikkapa Facebookissa. Hän ohjeistaa sinua täyttämään tarvittavat tiedot.

Tapa 3: Jos paikallisyhdistystä on jostain syystä vaikeaa tavoittaa, ota yhteys omaan PS-Nuorten piiriisi, vaikkapa sen puheenjohtajaan. Hän auttaa asiassa eteenpäin.

Noin, nyt olet ilmoittautunut ehdolle ja matka kohti kunnanvaltuustoa voi alkaa!
Seuraavaksi tapahtuu todennäköisesti seuraavaa:

1. Paikallisyhdistys joko hyväksyy sinut ehdokkaaksi suoraan tai pyytää lyhyeen tapaamiseen, jossa voit kertoa itsestäsi olennaisimmat tiedot. Tämä käytäntö riippuu täysin paikkakunnasta, eikä haastatteluja kannata stressata. Olet loistotyyppi, sinut otetaan varmasti ehdolle!
2. Kun vihreää valoa on näytetty, sinua pyydetään allekirjoittamaan virallinen ehdokassitoumus ja liittymään puolueeseen, jotta voit olla listalla. Voi olla, että olet sen jo tähän mennessä tehnyt, mikä on vain hyvä. Allekirjoittamalla annetut sopimukset sitoudut mm. siihen, että käyttäydyt valtuustossa jokseenkin asiallisesti ja maksat luottamustehtävistäsi saamista palkkioista pienen osan puolueelle. Tämä on yleinen käytäntö kaikkialla.
3. Puolueen paikallisyhdistys pitää kokouksen, jossa hyväksyy sinut ehdokkaaksi. Sen jälkeen voit aloittaa kampanjoinnin täysillä!

Paikkakunnasta riippuen yhdistyksellä saattaa olla vaalipäällikkö, joka lähettää sinulle esimerkiksi kutsuja vaalipaneeleihin tai muihin yhteisiin tapahtumiin. Ainakin sinun kannattaa paikallisyhdistykseltä kysellä, keitä muita listalla on ehdolla. Heiltä saat arvokasta vertaistukea ja vinkkejä siitä, millaisia tapahtumia kunnassa järjestetään ja missä kannattaa olla mukana! Myös me muut nuoret ehdokkaat osaamme auttaa kysymyksissä ja antaa vinkkejä ehdokkuuteen.

Jos ehdokkaaksi asettumisessa tai muissa asioissa tulee mitään ongelmaa, kannattaa ottaa yhteyttä PS-Nuorten piirin puheenjohtajaan tai järjestösihteeri Juha Karjalaiseen (juha.karjalainen@ps-nuoret.fi). Kaikki ratkeaa kyllä, kun tehdään yhdessä!


Tarvitsemme juuri sinua!

Perussuomalaiset Nuoret auttaa, kannustaa ja kouluttaa kaikkia ehdolle lähteviä. Missään nimessä et jää yksin. Myös tätä vaalisivustoa päivitetään aktiivisesti. Seuraavaksi lisätään kampanjointivinkkejä viikolla 41. Onko sinulla kuntavaalikokemusta tai ideoita, joita haluaisit jakaa muiden PS-Nuorten kanssa? Vinkkaa niistä: tiina.ahva@ps-nuoret.fi.